Fundacja Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej

Festiwal Produktów Podkarpackich

Najlepsze smakołyki i produkty regionalne, pokazy gotowania na żywo tradycyjnych podkarpackich potraw połączone z degustacjami, gry i konkursy dla najmłodszych to tylko niektóre z atrakcji, które czekają na gości I edycji Festiwalu Produktów Podkarpackich, który odbędzie się 25 sierpnia br. w Majdanie k/Cisnej.

W sercu Bieszczadów i niezwykle klimatycznym otoczeniu stacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej swoją ofertę prezentować będzie ponad 20 firm i przedsiębiorców z regionu. Pyszne praliny i czekolady z zaskakującymi dodatkami, piwo regionalne, miody, sery, wędliny i przetwory rybne, oleje tłoczone na zimno, ekologiczne przetwory z owoców, warzyw i surowców runa leśnego, herbatki owocowe, smakowe i ziołowe to tylko część oferty. Odwiedzający będą mogli zakupić naturalne kosmetyki, zabawki, gry planszowe i książeczki dla dzieci, piękne wydawnictwa książkowe z najlepszych podkarpackich wydawnictw, wyroby ze szkła, rękodzieło i biżuteria.

– Województwo Podkarpackie jest krajowym liderem w zakresie wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Przodujemy w ekologii. Na ministerialnej liście jest obecnie zarejestrowanych aż 226 produktów z naszego regionu – mówi Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego. – Dzięki Festiwalowi Produktów Podkarpackich turyści przebywający w Bieszczadach będą mogli poznać wiele ciekawych produktów regionalnych i przysmaków, które oferuje nasz region. Z drugiej strony my możemy pochwalić się tym, co mamy najlepszego, nie tylko artykułów spożywczych, ale i najwyższej jakości kosmetyków, wydawnictw czy rękodzieła.

W programie Festiwalu nie zabraknie gier i konkursów dla dzieci i dorosłych. Dla najmłodszych przygotowano strefę aktywności z animacjami. Nie zabraknie muzycznych akcentów. Dla gości Festiwalu zagrają zespoły z regionu Żmije i Kapela na Dobry Dzień.

Pokazy kulinarne

Dla gości Festiwalu Produktów Podkarpackich organizatorzy przygotowali pokazy gotowania na żywo, które poprowadzą zakochany w polskich smakach i produktach Adam Chrząstowski – szef kuchni i kucharz z 25-letnim międzynarodowym stażem, autor felietonów, organizator szkoleń kulinarnych i juror wielu konkursów. W 2011 roku był głównym konsultantem kulinarnym Polskiej Prezydencji w UE.

Swoje umiejętności zaprezentuje również pasjonatka gotowania i bloggerka Sylwia Ładyga, autorka przepisów kulinarnych do prasy kobiecej i uczestniczka programu „MasterChef”.

W menu pokazów połączonych z degustacją znajdą się tradycyjne podkarpackie potrawy, m.in.: hreczanyki – kotlety mielone z kaszy grycznej, pierogi kresowe z twarogiem górskim i kasza gryczaną czy barszcz czerwony na serwatce z kozim serem i jajkiem przepiórczym.